Tribuna/Бокс/Блоги/12х3/«Я як Конор, але я Аскар». Українець дебютує в UFC – постійні треш-історії, конфлікт з «сином Мавроді», скандал з рекордом

«Я як Конор, але я Аскар». Українець дебютує в UFC – постійні треш-історії, конфлікт з «сином Мавроді», скандал з рекордом

Перший поєдинок – одразу потужний тест.

Блог — 12х3
4 июня 2022, 19:00
6
«Я як Конор, але я Аскар». Українець дебютує в UFC – постійні треш-історії, конфлікт з «сином Мавроді», скандал з рекордом

Перший поєдинок – одразу потужний тест.

4 червня на турнірі UFC Fight Night дебютує українець Аскар Можаров. Перший бій одесита планувався ще 22 травня 2021-го, але промоушен не встиг зробити Аскару робочу візу.  Цього разу Можаров був готовий в короткі терміни прилетіти на бій, і UFC запропонували йому контракт на чотири поєдинки.

Можаров – постійний учасник скандалів. Перший – Аскар змінив ім’я, через що мав скандал з рекордом

Справжнє ім’я бійця – Артур Шадьков. В ММА вів потрапив завдяки вітчиму Максиму Можарову, який володів клубом східних єдиноборств.

Через псевдонім виникли і проблеми з рекордом. Молодший редактор сайту статистики бійців ММА Sherdog Джей Петртрі заявив, що у Можарова більше поразок, ніж вважалось раніше. Адже українець виступав під декількома іменами – Артур Садков, Артур Шадков та Артур Шадаков – ще до того, як став Аскаром Можаровим.

«Така хитрість – змінити ім’я і почати все з чистого листа для професійних бійців не в новинку», – написав Петртрі.

Раніше його рекорд відзначався, як 26-1, потім 25-7. Після розслідування, цифри на сайті Sherdog змінились на 21-12. Але й це не остаточно. Працівник іншого сайту бійцівської статистики Tapology Стівен Келліхен написав у твіттері, що у нього є нові дані щодо рекорду Можарова. На цьому ресурсі рекорд українця виглядає, як 21-11.

Ба більше, на сайті UFC рекорд зазначений, як 19-12.

Сам Аскар прокоментував зміну рекорду:

«З 18 років я дуже багато виступав на профі-рівні, бився майже з ким завгодно. Не піклуюся про свій рекорд, але я багато виступав у Китаї, ті бої не хочуть рахувати, доводилося змушувати їх це робити.

Це ситуація протягом останніх семи-восьми років, про яку ніхто нічого не згадував і не говорив. Просто деякі ситуації, які я мав, коли починав кар’єру, я проводив кілька напівпрофі-боїв, і не знав, що їх зарахують в мій рекорд»

Другий скандал – викликав на бій «сина Мавроді». А ще боксував в російських промоушенах та брав участь в шоу росіянина Сардарова

Судячи з нового рейтингу, Аскар декілька разів боксував у Росії: перемагав на турнірі в Дмитрові, програвав технічним нокаутом на турнірі Akhmar Grand Prix Final.

Також брав участь у турнірі BYB Extreme Bare Knuckle, який організовував росіянин Аміран Сардаров. Там за 15 секунд в трикутному (!) ринзі нокаутував американця Віктора Джонсона з рекордом 5-16:

Окрема історія з викликом на бій інвестора та блогера Максима Мернеса, який називає себе сином засновника фінансової піраміди МММ Сергія Мавроді. Спочатку Мернес показав відео, де Можаров нібито розбиває йому телефон:

Потім виклав відео, де Аскар викликає його на бій та обіцяє боксувати однією рукою:

Перед дебютом в UFC у Аскара запитали про татуювання – припустили, що це таке ж, як у Конора МакГрегора. Можаров пояснив:

«Ні, це не татуювання Конора Макгрегора. Це той самий стиль, олдскул, але інша картинка. Насправді в моїй країні мене знають як українського Конора Макгрегора, але це інше. Я як Конор, але я Аскар».

Можаров – фізично сильний небезпечний ударник. Він тренувався з бійцями UFC та Ярославом Амосовим

Не дивлячись на всі треш-історії, варто відзначити фізичну підготовку та солідний ударний арсенал українця. В рекорді (в який не подивись) важко знайти надпотужних опонентів, але поєдинки Аскара ніколи не виглядають сумно.

Завдяки регулярним кемпам (тренувальним таборам) в Таїланді та хорошій ударній базі під час поєдинків українця можна очікувати будь-чого.

От декілька прикладів. Турнір REBEL FC8, бій проти Чейка Коне, точнісінький бек-кік.

Бій проти китайця на турнірі Yunfeng Kung Fu fight.

До UFC Можаров мав відбоксувати у PFL – ще одному потужному промоушені, але відмовився від поєдинку через пропозицію UFC.

Аскар регулярно тренується з топовими бійцями.

Іон Куцелаба:

Йоель Ромеро:

Коді Гарбрандт:

Та Ярослав Амосов:

Хотів дебютувати у вазі Адесаньї, але все ж перший бій проведе у напівважкій вазі

Рік тому Можаров розповідав про те, що найкраще почуватиме себе в середній вазі (до 83,9 кг) – там, де чемпіонствує Ізраель Адесанья, а серед претендентів Джаред Каннонір, Марвін Ветторі, Пауло Коста та інші:

«Мені здається, що 93 кг – не моя категорія в UFC. Скоріш за все скину до 83,9. Я був готовий зустрітися з Беном, щоб вийти і показати себе, оскільки цей бій з’явився неочікувано для себе.

Хотів показати себе від імені своєї держави, мого міста Одеси. Але після того, як в UFC не встигли зробити мені робочу візу, вони сказали: «Через те, що ти погодився нас виручили, ти хороший хлопець, ми даємо тобі контракт на чотири поєдинки».

За рік все змінилось. Дебютним суперником українця стане американець Алонсо Маніфілд – представник напівважкої ваги (до 93 кг), де серед головних бійців дивізіону Ян Блахович, Гловер Тейшейра, Іржі Прохазка, а ще скоро очікується дебют іншого українця – Ігор Потєря.

Рекорд майбутнього суперника Можарова 11-3, в останніх чотирьох поєдинках у нього дві перемоги та дві поразки.

Маніфілд – габаритний ударник, який найчастіше закінчує поєдинки нокаутом. 8 його суперників були нокаутовані, а 2 програли американцю прийомом. При всіх габаритах, Алонсон все одно не більше за українця – нижче на вісім сантиметрів (190 см проти 182 см). А ще старший на сім років – йому 34.

Для першого бою в UFC це чудовий тест.

На фінальній прес-конференції перед поєдинком Аскар відповів і щодо війни в Україні:

«Зараз дуже важкий час. Багато людей і спортсменів повернулися, щоб захищати країну. Багато моїх друзів припускали, що мені набагато краще і легше йти цим шляхом. У мене є можливість це зробити і показати свою країну в кращий спосіб».

***

В Україні турніри UFC показує Setanta Sport та UFC Fight Pass. Початок трансляції 4 червня о 23:00.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты