Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Ноу Баланса/Через низький рівень масового спорту Україна втрачає десятки мільярдів доларів. Результати великого дослідження

Через низький рівень масового спорту Україна втрачає десятки мільярдів доларів. Результати великого дослідження

13 ключових показників.

Блог — Ноу Баланса
8 февраля 2022, 18:01
11
Через низький рівень масового спорту Україна втрачає десятки мільярдів доларів. Результати великого дослідження

13 ключових показників.

В той час, коли уряд України більшість виділених на спорт бюджетних грошей спрямовує конкретно на спорт вищих досягнень (підготовка, змагання та премії збірних команд), масовий спорт такою увагою обділений. Хоча належний його розвиток наповнював би економіку держави десятками мільярдами доларів. До такого висновку дійшли автори чи не першого в історії країни великого дослідження про масовий спорт в Україні.

Його торік ініціювала громадська організація U.Sport, серед лідерів якої чемпіон НБА Станіслав Медведенко та директор зі стратегічного розвитку та комунікацій «Шахтаря» Юрій Свиридов. Разом з Українським інститутом майбутнього вона дослідила стан масового спорту в Україні та виявила значні економічні втрати держави. Результати презентували в переддень відкриття зимових ОІ-2022 в Пекіні.

«Нашим головним завданням від початку було зрозуміти зв’язок між масовим спортом та розвитком економіки. Але з поступовим зануренням в це дослідження ми виявили велику кількість аспектів, які для мене виявились сюрпризом», – прокоментував роботу співзасновник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

«Здоровий спосіб життя – це світовий тренд останніх 10-15 років. Про це говорять і в Україні, але, на жаль, державна політика не змінюється. Прибічники ЗСЖ шукають аргументи, і ми з однодумцями вирішили, що варто перевести дискусію в економічну площину», – додав Юрій Свиридов.

Tribuna.com підтримує дискусію та публікує виокремлені ключові показники з цього дослідження, посилаючись на дані Українського інституту майбутнього (далі – UIF).

В якому стані масовий спорт в Україні сьогодні

Що пропонують автори дослідження

Як реагує Мінмолодьспорту

На презентації дослідження був присутній заступник міністра молоді та спорту Матвій Бідний. Він підкреслив, що чинна  стратегія розвитку спорту, яку розробило керівництво міністерства, уже головною ціллю ставить здорову націю загалом. Для цього, зокрема, започаткований президентський проект «Активні парки – локації здорової України».

Пізніше відповідне повідомлення з’явилось на сайті міністерства:

«У 2021 році вже відкрито 596 багатофункціональних спортивних майданчиків у всіх регіонах України. На сьогодні активне дозвілля наших громадян на свіжому повітрі забезпечують 463 координатори, які пройшли навчання, повною мірою екіпіровані в брендований одяг та забезпечені комплектами інвентарю. Цьогоріч їх буде вже 1469 – тобто, по одному в кожній територіальній громаді».

Нагадаємо, що в розмові з Tribuna.com міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт підтвердив, що індустрія спорту в Україні загалом заточена саме на медалі у спорті великих досягнень як кінцевий показник успішності.

Другие посты блога

Все посты