Tribuna/Прочие/Блоги/Апельсинова кава/Гірськолижник Ковбаснюк розриває в Пекіні: став другим найкращим в історії України, показав ще два топ-результати

Гірськолижник Ковбаснюк розриває в Пекіні: став другим найкращим в історії України, показав ще два топ-результати

14-те місце Івана в комбінації – головний позитив дня.

Автор — Ірина Козюпа
10 февраля 2022, 18:33
7
Гірськолижник Ковбаснюк розриває в Пекіні: став другим найкращим в історії України, показав ще два топ-результати

14-те місце Івана в комбінації – головний позитив дня.

Гірськолижник Іван Ковбаснюк фінішував 14-м в комбінації (спуск плюс слалом) на Олімпіаді в Пекіні. Для України – це топове досягнення. 28-річний спортсмен із Закарпаття показав другий найкращий результат в історії нашої незалежності.

До цього кращим було лише 12-те місце у комбінації Миколи Скрябіна на ОІ у Нагано-1998.

До фінішу з 27 спортсменів доїхали лише 17. Олімпійським чемпіоном став австрієць Йоганнес Штрольц. Срібло забрав норвежець Александер Омодт Кілде, а бронза у канадця Джеймса Кроуфорда.

«У мене була мета – тільки доїхати. Я не показував ту їзду, яку хотів. Я виконую свою роботу, тут нічого такого немає. Всі люди, які сумлінно працюють, вкладають своє життя в якусь справу, отримують результат.

Це вже восьмий день на Іграх – я дуже змучений, у мене зі спиною проблеми. Але я задоволений, що витримав. Сьогодні дуже погано спав, адже відчував важливість цього змагання. Щасливий представляти таку націю. Йдемо до кінця. Наша держава гідна бути першою у всьому, тому що у нас неймовірні люди», – сказав Ковбаснюк після свого сенсаційного фінішу.

Показав ще два найкращих результати в історії гірськолижного спорту України

Для Івана це друга Олімпіада в кар’єрі. У Пхьончхані-2018 найкращий свій результат наш спортсмен показав у швидкісному спуску – 49-е місце. А за свої п’ять чемпіонатів світу з гірськолижного спорту українець лише раз був 30-м – у слаломі минулого року.

Втім, у Пекіні Ковбаснюк вистрілив. Загалом, Іван позмагається у всіх п’яти індивідуальних видах олімпійської програми – супер-гігант, швидкісний спуск (даунгіл), комбінація, слалом та слалом гігант.

У спуску Іван фінішував 33-м. І це найкращий результат України в історії чоловічого даунгілу на ОІ. Коментатор Євроспорту так хвилювався за українця, що аж видихнув після фінішу: «Well done Ivan, really well done» («Дуже добре, Іване, справді дуже добре»). Українцеві зовсім трохи не вистачило для потрапляння у топ-30. До всього, у нього були проблеми на тренуваннях.

«Це не той результат, якого я хотів досягнути. Знаю, що міг краще проїхати. Але у день старту я хотів доїхати до кінця. Просто так складається, що на чемпіонатах світу я часто вилітаю з трас, бо ризикую. До того ж на другому тренуванні я впав – зламав лижі, палиці та влетів у сітку. І це сталося на початку траси. А третє обов’язкове тренування скасували через погоду, бо був дуже сильний вітер. Тому як такого повноцінного тренування у мене не було».

Далі Ковбаснюк показав 32-й результат у супер-гіганті. Цей показник також став найкращим для наших гірськолижників на Іграх за 20 років. Досвід минулої Олімпіади допомагає Івану тепер – у нього з’явився досвідчений сервісмен. Також спортсмен більше уваги приділяє відновленню.

«У мене тепер сервісмен, якого дозволили взяти на Олімпійські ігри. Раніше він їздив з нами на підготовчі збори. Щоправда, не на всі, бо грошей нема. Чех Марек Шром дуже досвідчений. Тепер він готує мені лижі. Завдяки йому мої лижі почали швидше їхати. І тепер після старту у мене був вільний час – я сходив до масажиста. А минулої Олімпіади сидів по чотири години у лижній кімнаті і готував лижі. А вони все одно не ковзали».

Хотів стати боксером і любив хокей

Проводи Івана на Олімпіаду-2018

Іван родом з селища Ясіня Закарпатської області, що неподалік від Драгобрату та Буковелю. Якщо біатлон чи акробатика – це наші провідні зимові види спорту, де ми можемо навіть розраховувати на медалі, то у гірськолижному спорті ми не є лідерами. Тут все тримається на енергії та ентузіазмі таких людей, як Ковбаснюк.

«Я міг би бути в еліті світового гірськолижного спорту, якби мав необхідне фінансування, екіпірування, фахівців. Я не можу закривати усі питання. Я і сервісмен, і логіст, і водій. Після чемпіонату світу я цілу ніч провів за кермом, щоби встигнути виступити на чемпіонаті України. Втомлений і виснажений, але завтра виходитиму на старт. Мені хочеться заявити про себе, щоб люди знали, що в Україні є не лише біатлон та фрістайл, а й гірськолижний спорт.

У мене є друг-гірськолижник із Литви Андрій Друкаров. Його бюджет – 60 тисяч євро на рік. Чотири роки тому я випереджав його, але тепер він все далі від мене йде в результатах. І так багато спортсменів, з якими я нарівні катався юніорами. У кого є можливості тренуватися та розвиватися, той і крокує вперед. Я ж тупцю на місці», – говорив Іван в інтерв’ю рік тому.

Хоч спортсмен живе на Закарпатті, але і там з умовами для тренувань не все так просто. «Буковель для гірськолижного спорту не зовсім підходить. Це більше туристичне місце. Найкращі схили у Славському. Там схил відповідає всім гірськолижним параметрам – ширині, нахилу, довжині. Але у Славському немає нормальних витягів».

Але Іван з тих людей, які шукають не виправдання, а можливості. І гірські лижі на цій Олімпіаді вирішили віддячити спортсмену за його любов. «Люди не пам’ятають, як починають ходити, а я не пам’ятаю, як став на лижі. Гірські лижі – невіддільна частина всього мого життя. Це не мрія та не хобі. Це стиль життя».

Хоча колись Ковбаснюк хотів стати боксером, але в його Ясінях не було такої секції. «Мені багато хто казав, що я не той вид спорту обрав. У дитинстві хокей дуже подобався. Це така справжня чоловіча гра. Але якби були секції, гадаю, вибрав би бокс. У слаломі часто отримував стільки травм – і ніс ламав, і зуби вибивав. Тримаю удар добре. В очах темніє, а я далі спускаюся».

Свого останнього слова Іван в Пекіні ще не сказав. На нашого універсала ще чекають старти у слаломі та гігантському слаломі.

***

Для 21-річної гірськолижниці Анастасії Шеліпенко – це дебютна Олімпіада. В Пекіні дівчина виступає у трьох дисциплінах. У гігантському слаломі вона стала 39-ю, а в слаломі не змогла фінішувати у першій спробі. В Насті ще залишився супер-гігант.

«Це велика честь представляти нашу країну. До цих змагань морально готувалася так, ніби це звичайний старт, аби легше було проїхати трасу. Розумію свій рівень у міжнародному рейтингу, тому на медалі сильно не розраховувала.

Це, звісно, мрія кожного спортсмена, але над цим будемо працювати далі. Одна мрія вже здійснилася: я потрапила на Олімпіаду», – сказала Шеліпенко.

Другие посты блога

Все посты