Tribuna/Футбол/Блоги/Типу аналітика/Йовічевіч між «Карпатами» і «Дніпром-1»: скандал з «Целе», успіхи з дублем і невдача з основою «Динамо» З

Йовічевіч між «Карпатами» і «Дніпром-1»: скандал з «Целе», успіхи з дублем і невдача з основою «Динамо» З

Ігор насичено провів ці майже 5 років поза Україною.

26 сентября 2020, 13:50
14
Йовічевіч між «Карпатами» і «Дніпром-1»: скандал з «Целе», успіхи з дублем і невдача з основою «Динамо» З

Ігор насичено провів майже 5 років поза Україною.

Прихід Йовічевіча до «Дніпра-1» – третій етап кар’єри Ігора в Україні. Все почалося у 2003-му, коли «Карпати» підписали 29-річного футболіста з досвідом гри за резерв мадридського «Реалу», клуби Японії, Китаю, Бразилії, Франції та Хорватії. Трансфер не був несподіванкою, бо львів’яни тоді мали балканський вектор. Йовічевіч пробув у «Карпатах» увесь 2003-й, після чого покинув клуб через конфлікт з керівництвом. На цьому й завершилася повноцінна кар’єра Ігора як футболіста, бо контракт з китайським «Зухаєм» не було нормально відпрацьовано – прикрий розрив хрестоподібних зв’язок.

Другий етап Йовічевіча в Україні також був пов’язаний к «Карпатами». Цей період був дуже плідним – Ігор пробув у львівському клубі 8 років. Спочатку очолював академію львів’ян, потім був трансферним директором клубу, далі йому доручили «Карпати» U-21. Після була дуже вдала робота з командою U-19, яка під керівництвом Ігора виграла бронзові медалі чемпіонату України.

У червні 2014-го Йовічевіч дібрався до першої команди – став виконувачем обов’язки головного тренера. Так його називали майже рік, за який команда ледь не вилетіла з еліти, випередивши на одне очко тодішній «Іллічівець». У новому сезоні хорватський спеціаліст позбавився «в. о.» і покращив результати – команда вже до зими набрала на 7 пунктів більше, ніж за весь минулий сезон. Та от у грудні 2015-го закінчився контракт з «Карпатами», а продовжено його не було. Сторони не зійшлися на терміні нової угоди: Ігор хотів хоча б півтора роки, президент клубу Петро Димінський такий кредит довіри не мав. Тому Йовічевіч вдруге і поки востаннє покинув «Карпати».

Словеньский вояж до «Целе» з Дедишиним

Хорват зізнавався у коханні Львову та Україні, але роботу тут так і не отримав, хоч і були чутки про «Зірку». Тоді Ігор Дедишин з «Карпат» пішов до словенського «Целе» і забрав Йовічевіча з собою в якості головного тренера. Фахівець очолив команду, яка йшла 6-ю в чемпіонаті. За час на посаді Ігор Йовічевіч великих успіхів не досяг, але й каші не зіпсував – «Целе» посів 5-ту позицію, відставши від єврокубкової зони на 5 очок.

В принципі команда виступила на своєму рівні, але в кінці сезону з Йовічевічем попрощалися. Причина – українські інвестори, за яких ручався Дедишин, не виконали свої фінансові зобов’язання. Самого ексдиректора «Карпат» звільнили з посади члена правління «Целе» у кінці травня 2017-го, а вже через місяць замість Йовічевіча призначили нового тренера.

«У клубі мені сказали, що стали банкротами, тому зможуть лише заплатити за два останні місяці. Деякі футболісти на це погодилися, а мені сказали в клубі, що нехай мені платять ті, хто привів у команду. Коли виявилося, що клуб не обанкротився, мені сказали, що хотіли б розірвати контракт за обопільною згодою. І заплатити зможуть лише за два останні місяці. Але в мене ж ще два роки контракту з «Целе». Я міг би їм пробачити рік угоди, але ж не два. От тоді й почалися проблеми.

Почалася справжня травля. Мені надіслали електронний лист з проханням провести аналіз минулого сезону, оцінити здатності кожного гравця команди, їхній потенціал у технічному та фізичному аспектах. Також мені треба було надіслати їм план підготовки до наступного сезону, вказавши характеристику кожного футболіста. А тим часом клуб покидали гравець за гравцем. Переді мною поставили вимогу – приїхати в Целе для зустрічі, хоча в той час у мене була відпустка. Сказали, якщо не приїду – буду покараним. Вони звільнили увесь мій тренерський штаб.

Коли я лишився без асистентів, вони призначили нового тренера. Офіційно він – не тренер, а генеральний директор, хоча в його обов’язки входить тренерська робота. Ви чули колись про подібне? Таке можливо у цивілізованому світі?» – сказав Йовічевіч в інтерв’ю хорватській пресі по завершенні дебютного сезону в «Целе».

Словенський клуб відповів розгорнуто і повністю заперечив усі закиди зі сторони Йовічевіча. Зокрема, у зверненні «Целе» було вказано, що Ігор покинув розташування клубу одразу після останнього матчу сезону, навіть не попрощавшись з командою. Клуб очікував, що Йовічевіч відзвітує про свою роботу, бо така традиція в команді, але цього не сталося. Також «Целе» вказує, що хорватський фахівець підписував контракт саме з українськими інвесторами, а клуб лише завірив цю угоду.

«І це був Ігор Йовічевіч, у якого було в «Целе» практично все. Фантастична квартира вищого класу. Харчування в трьох кращих ресторанах міста (їжа та напої у необмеженому обсязі). Все це підтверджується підписаними чеками. Ми могли б і надалі все це гарантувати йому, ми завжди чинимо по-людськи.

Ми винні Йовічевічу лише одну зарплату, все інше йому виплачено. Ігор лишається і досі тренером нашого клубу, зробимо все, щоб виконати свою частину контракту. Але за всю історію «Целе» ніколи не зіштовхувався з такою поведінкою. Наш клуб не заслуговує на таке відношення до себе», – було сказано в офіційній відповіді «Целе».

Були погрози зі сторони хорвата довести справу до суду. А вже через місяць після словенської відставки Йовічевіч прийняв пропозицію загребського «Динамо» – рідної команди.

«З «Целе» було непросто, але все ж ми розійшлися по-хорошому. Я взяв перерву, роздумував над деякими пропозиціями. Коли мені зателефонували з «Динамо», часу думати не було. Не спав цілу ніч. Серце казало – йди в «Динамо». Ви не знаєте, як складеться ваше життя, чи отримаєте другий шанс потрапити до рідного клубу», – говорив Йовічевіч після повернення в загребський клуб вже в якості тренера.

Успіх в академії загребського «Динамо» і невдача з першою командою

Ігор очолив дубль «Динамо», який виступав в другому дивізіоні Хорватії без права отримати підвищення в класі. Перший сезон 2017/18 видався вдалим – третє місце, чемпіону поступилися лише одним очком. Ще в березні 2018-го велися активні розмови про кандидатство Йовічевіча на пост головного тренера першої команди, але довірилися асистенту Славена Біліча Ніколі Юрчевічу.

Вже влітку Йовічевіча почали приписувати до словенської «Олімпії», але також роботу хорват там не отримав. Пізніше він сам розповів, що мав розмову з Сергієм Ребровим, який запрошував Ігора стати частиною тренерського штабу українця у «Ференцвароші».

Натомість довіра до Ігора в Загребі виросла, тому йому доручили займатися підготовкою команди U-19 до матчів юнацької Ліги чемпіонів. Склалася дивна ситуація: виступами юнаків у національному чемпіонаті займався інший тренер, Йовічевіч їх брав лише на кілька днів, щоб зіграти в ЛЧ.

«Треную дубль «Динамо», який виступає у Хорватії та міжнародному кубку прем’єр-ліги до 23 років, який проходить у Лондоні. Вже втретє беремо участь у цьому турнірі. Цього року обіграли «Вільярреал» – 2:1. У грудні маємо грати з «Лестером» (1:2 зіграли – прим.) та «Арсеналом» (2:3). Минулого року дійшли до фіналу командою, в якій якраз був Йошко Гвардіол та інші футболісти з U-19. Програли «Баварії», за яку виступали старші футболісти – 0:2. Для нас це був величезний успіх.

У клубі вирішили, що я ще тренуватиму команду U-19, але тільки у юнацькій Лізі чемпіонів. Один матч іде за іншим. Сплю мало, але працюю з посмішкою», – казав Йовічевіч в інтерв’ю Tribuna.com.

Коли Ігор почав працювати на дві команди, результати другого складу «Динамо» погіршилися – лише 7-ме місце в другому дивізіоні сезону 2018/19, до чемпіона 14 очок. Але в юнацькій ЛЧ вдалося дійти до 1/4 фіналу, де програли майбутньому фіналісту «Челсі» лише в серії пенальті. Сезон 2019/20 був майже дзеркальним – дубль йшов у середині таблиці, а U-19 знову успішно проходила опонентів у юнацькій ЛЧ. При Йовічевічу юнаки дібралися 1/8 фіналу, де в серії пенальті здолали «Баварію».

А потім у квітні «Динамо» Загреб оголосило про відставку головного тренера Ненада Б’єліци. Знову прізвище Йовічевіч почало фігурувати серед кандидатів, але цього разу Ігор отримав омріяну посаду в рідному клубі. Та мрія зіштовхнулася з реальністю – лише три перемоги у семи заключних матчах сезону. В останніх чотирьох турах «Динамо» забило лише один гол, а це – команда з найкращою атакою в чемпіонаті. Але 21-ше чемпіонство було оформлено саме при Йовічевічі на чолі команди.

Клуб лаконічно попрощався з Ігором, попросивши вибачення за швидке припинення співпраці і подякувавши за роки в академії. ЗМІ Хорватії при підведенні підсумків роботи Йовічевіча з першою командою вказували на погіршення атмосфери в команді. Фанати ж пов’язали то не з особою Ігора, а зі ставленням футболістів до керівництва клубу, яке винили у відставці попереднього тренера – Б’єліци. Тому хто б не був його наступником – команда бойкотувала би будь-яке рішення.

Вже через два місяці почався третій український етап Йовічевіча – «Дніпро-1» отримало тренера, який має вивести команду в єврокубки вже за підсумками дебютного сезону.

Тренерська філософія Йовічевіча. Чого чекати в «Дніпрі-1»

«Щоб приймати швидкі та точні рішення на полі, потрібно розвивати мозок. Завдання тренера не тільки підказувати гравцям, що вони мають робити, а дати їм можливість самим думати. Це і є футбол.

Але якщо футболіст постійно обирає неправильні рішення, то це поганий футболіст. Часто чую: «Він – швидкий. З нього вийде хороший гравець». Цього замало. Потрібно знати, куди та коли бігти. Навколо нього ще є чотири параметри – простір, партнер, м’яч і суперник. Одна лише швидкість не допоможе розв’язати тактичну проблему. З цим краще йти в легку атлетику. У футболі важливо вміти швидко приймати рішення, знаходити вільний простір і мати характер.

Треба ще дивитися, як гравець поводиться в неоптимальних умовах – коли падає дощ, коли його команда програє 0:3, матюкається він, розводить руками чи грає далі. Це все дуже важливі речі, коли йдеться про відбір футболістів.

Ставлюся до своїх хлопців з таким респектом, щоб після завершення нашої роботи, ми могли зустрітися і випити кави. В деяких випадках маєш показати свій авторитет і бути гострішим, але саме футболісти – це головні актори на полі. Запитую своїх гравців, що вони думають про тактику, схему на матч. Мене так питали дель Боске та інші тренери, з якими я працював.

Людські стосунки – це фундамент для всього. Так можна краще зрозуміти своїх гравців, витягнути максимум з їхніх голів і ніг. Моє его давно померло. Просто роблю все, щоб мої футболісти стали кращими. І росту разом з ними. Знаю, що я вже не той тренер, яким був 6 років тому у «Карпатах». Зараз я набагато досвідченіший, спокійніший в екстрених ситуаціях, коли ламається гра і треба швидко приймати рішення. Бачу, що став трохи соліднішим», – казав Йовічевіч в інтерв’ю Tribuna.com.

«Моє тренерське бачення будується на агресивному володінні м’ячем, володіти ініціативою, швидкий перехід зі своєї половини поля. Від своїх гравців я прошу пристрасті на полі. Ви мусите любити свою справу, жити нею. І не лише у футболі. Ніхто не почав грати, думаючи про шикарні автівки, гроші. Ми почали цим займатися через любов до футболу. Раніше ми більше любили ганяти з м’ячем у дитинстві, ніж нинішнє покоління, але тоді й майданчиків було більше.

Знаю кількох колег, які розлучилися зі своїми дружинами через пристрасть до футболу. У мене є 25 футболістів, кожного з них я маю синхронізувати, враховуючи їх таланти, але без пристрасті нічого не вдасться», – розповідав хорватський фахівець хорватській пресі під час роботи в академії загребського «Динамо».

«Зараз у футболі стає все менше гравців позиції десятки. І мені вони теж не подобаються. За 2,5 роки роботи в Україні було кілька футболістів на цю позицію, але мені ніхто не приглянувся. Такий футбол зараз, вже такі гравці не треба. Для мене важливо, як реагуватиме футболіст в перші секунди після втрати м’яча. Гравець має бути тактично обізнаним і готовим викладатися на максимум. Сьогодні характер важливіший, ніж навички.

З того часу, як став тренером, ненавиджу десятки. Думаю, ця позиція відмирає. Зараз я надаю перевагу вісімкам. Якщо чесно, вважаю, що в моїй команді не було б місця Йовічевічу-футболісту», – говорив Ігор після першого успішного сезону з «Динамо» U-19.

***

Сьогодні Йовічевіч проведе свій перший матч у статусі головного тренера «Дніпра-1». Початок виїзду проти «Олександрії» – о 19.30. Tribuna.com проведе текстову онлайн-трансляцію.

Фото: «Динамо» Загреб, Zurnal24, Nogomania, Tportal

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты