Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Шведські фанати на Євро-2012 – топ: заселили Труханів острів, провели три марші, дякували Києву

Шведські фанати на Євро-2012 – топ: заселили Труханів острів, провели три марші, дякували Києву

Вікінгам поставили два пам’ятники у столиці.

Автор — Ірина Козюпа
29 июня 2021, 15:20
5
Шведські фанати на Євро-2012 – топ: заселили Труханів острів, провели три марші, дякували Києву

Вікінгам поставили два пам’ятники у столиці.

На Євро-2012 збірна Швеції потрапила в одну групу з Україною, Англією та Францією. Всі три свої матчі шведи зіграли у Києві на «Олімпійському». Команда мешкала в столиці України, тренувалася на базі «Динамо» в Кончі-Заспі (там же був медіа-центр), а фанати на весь груповий етап організували тут свою маленьку Швецію.

Жили на Трухановому острові і влаштували свою фан-зону на Хрещатику

Близько п’яти тисячі вболівальників збірної Швеції мешкали в кемпінгу на Трухановому острові під час Євро. Організатори Sweden Camp обрали саме цю локацію для свого перебування в Києві.

«Вперше я приїхав сюди в квітні цього року. Тоді ми вибирали місце для кемпінгу, і мені сподобався Труханів острів. З одного боку, тут багато дерев, пляж і річка. З іншого – центр міста, у двох кроках магазини і кафе. На «Олімпійський» можна ходити пішки.

Деякі вболівальники можуть бути шоковані видом локації. Наприклад, пісок брудний, щось ще не встигли доробити, станом туалетів. Особливо старі туалети можуть не сподобатися дівчаткам, але їх в таборі буде не так багато. А хлопчикам зручно. Зрештою, це ж наметове містечко, де всі будуть жити під відкритим небом, спати в наметах, дивитися футбол і вболівати за шведських футболістів», – розповідав один з організаторів Sweden Camp Девід.

Всі побутові незручності шведам компенсували дешеві ціни. Вартість пива просто зводила їх з розуму. А коли скандинави знайшли стежку з острова в найближчий супермаркет, то тягали алкоголь звідти ящиками. Деякі з них жартували (чи може ні): «Поки моя печінка працює, я на батьківщину – ні ногою».

Як зізнавалися самі шведи – проблеми у них виникали тільки з таксистами.

«Вони постійно завищували ціну. А так все було чудово. Нам не потрібні візи, щоб приїхати сюди. Нас не затримували і навіть жодного разу не зупиняли поліцейські. Місцеві намагалися всяко допомогти», – говорив швед Карл.

І справді, поліція (тоді ще – міліція) жодним чином не зачіпала іноземних вболівальників. Люди у формі навіть закривали очі, коли фанати влаштовували громадські туалети просто на вулиці чи під найближчим парканом.

А на Хрещатику шведи організували ще один шматочок Швеції – Swedish Corner. У самому серці Києва фанати створили неймовірну атмосферу та фестивалили так, що українці просто приходили подивитися на це свято життя і футболу. Після того як скандинави згорнули свій табір, то столиця ніби осиротіла без цієї синьо-жовтої армії вікінгів. Ніхто з інших фанатів не зміг їх замінити. 

Провели три марші перед матчами, дякували Києву

За 10 днів шведські фанати провели три марші столицею – перед кожним з матчів групового етапу. Всього у Київ, за даними ЗМІ, приїхало близько 40 тисяч вболівальників. Хто не зміг потрапити на стадіон, просто підтримував команду у фан-зоні на Хрещатику. Гості навіть жартували, що у Швеції не бачили стільки шведів в одному місці.

Перші два матчі команда Златана Ібрагімовича програла Україні (1:2 і той самий дубль Шевченка) та Англії (бойові 2:3). На прощання вікінги подарували радість своїм вболівальникам – перемога над Францією з рахунком 2:0. Правда, це вже не мало особливого значення. Команда фінішувала на четвертому місці у групі та залишила Євро.

Під час третього маршу шведи вже прощалися з чемпіонатом і дякували Києву за пережиті емоції та гостинність. А також скандували: «Київ – наше місто! Ми повернемося сюди обов’язково! Ми любимо Київ!»

«Моє найбільше враження від України — це люди. Українці дуже відкриті, хочуть допомогти, навіть якщо погано володіють англійською», – розповідала шведська вболівальниця Хелена.

У свою чергу навіть політики відзначили, що Києву дуже пощастило зі шведськими фанатами. Вони зовсім не агресивні та дуже добре організовані. 

«Це, мабуть, одні з найбільш толерантних шанувальників футболу в Європі. Завдяки цьому, а ще гостинності та доброзичливості киян, Євро-2012 в столиці України проходить в атмосфері дружби і взаємоповаги» – говорив тодішній мер Києва Олександр Попов.

Поставили шведським вболівальникам два пам’ятники

Перебування шведів у Києві вийшло таким яскравим, що на їхню честь навіть вирішили встановити пам’ятник. Незадовго після чемпіонату жовто-блакитна конячка Дала з’явився на розі вулиці Прорізної та Пушкінського скверу.

Таку концепцію обрали не випадково. Конячка Дала – один з національних символів Швеції і популярний шведський сувенір. Ім’я походить від назви провінції Даларна, де вперше почали виготовляти дерев’яні фігурки конячок.

Але київська влада пішла далі і шведам поставили ще один пам’ятник. Цього разу безпосередньо на Трухановому острові за рік після Євро. Автори стилізували цифри «1» і «2», які стоять на постаменті у вигляді футбольного м’яча і ніби переплелися між собою. Пам’ятник має кілька значень – рік проведення Євро, вболівальників, як 12-й гравець команди, і рахунок матчу Україна – Швеція.

Також на острові встановили фігури футбольних бутс з написами «Ibrа» і «Sheva» на честь Златана Ібрагімовича і Андрія Шевченка, які забивали на «Олімпійському».

На жаль, цього разу пандемія коронавірусу та карантинні обмеження завадили шведам та українцям влаштували синьо-жовте шаленство у Глазго.

Найкраще у блогах
Більше цікавих постів

Інші пости блогу

Всі пости