Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол у всіх його проявах/Трансферні результати Динамо та Шахтаря 1999-2018

Трансферні результати Динамо та Шахтаря 1999-2018

Дані трансфермаркету

Автор — NZL
6 сентября 2018, 12:54
3
Трансферні результати Динамо та Шахтаря 1999-2018

   Декілька днів тому в українському та європейському футболі зачинилось літнє трансферне вікно. Шахтар побив черговий рекорд по найбільшій продажі серед наших клубів, відправивши Фреда у МЮ за 59 млн. євро. Заробляти великі гроші на трансферах українські команди почали ще в сезоні 1999/00, коли Динамо продало Мілану Шевченка за 24 млн. євро, саме цей сезон я взяв за відправну точку, щоб порівняти успіхи наших грандів. Раніше в нашому футболі такі гроші не крутились і з фінансової точки зору цікавих переходів практично не було. От що вийшло:

Як бачимо, Динамо впевнено розпочало, провівши дуже вигідно перших дві трансферних кампанії. Продавши головних зірок після виходу в півфінал ЛЧ кияни непогано заробили. Потім почався застій, клуб набагато більше витрачав ніж заробляв. Згодом Динамо почало розумніше з фінансової точки зору підходити до трансферів і провело чотирьохрічний відрізок із плюсом. Однак, загалом їм все ж не вдалось вийти на нуль і зараз баланс киян складає -25,2 млн. євро.

Шахтар навпаки, спочатку багато витрачав, інколи не зовсім розумно, але потім в клубі зробили правильні висновки із своїх помилок і гірники навчились заробляти непогані гроші. Як наслідок, зараз баланс донеччан +70,69 млн. євро.

З фінансової точки зору найкращим сезоном Динамо був 2000/01, тоді кияни продали Реброва (18), Каладзе (16) і Деметрадзе (5,4). Притому що потратили лише 4 млн. на трансфери. 

Найбільш затратним виявився сезон 2013/14. Покупки Мбокані (11), Бельханда (10), Ленса (9), Драговіча (9) та Тремулінаса (6,5) спорожнили клубний бюджет на 39,2 млн.

Для Шахтаря найвигіднішим був сезон 2015/16. Продажа Тейшейри (50), Дугласа Кости (30), Луіса Адріано (8), Фернандо (8) і відсутність покупок принесли клубу рекордних 96 млн.

Найбільш затратним був сезон 2004/05. Тоді гірники взяли Матузалема (14), Елано (7,6), Жадсона (5), Батісту (3) та Хюбшмана (3). Сумарно те трансферне вікно обійшлось Шахтарю у 35,11 млн. 

Трансферна політика українських грандів дуже відрізняється. Якщо Динамо спочатку заробляло, а потім тратило, то Шахтар навпаки, спочатку вложувався в футболістів, а потім отримував прибуток. Якби я розглядав останніх 10 сезонів, а не 20, то перевала гірників була б ще більшою. 

Топ-10 продаж Динамо та Шахтаря:

Топ-10 покупок Динамо та Шахтаря:

Тут також бачимо, наскільки відрізняється підхід до трансферної політики наших грандів, Шахтар набагато більше тратить, але й набагато більше заробляє. Серед топ-10 продаж в українському футболі загалом перших 6 місць посідають гірники і лише 7-8 місце ділять Чигринський і Ярмоленко. Серед покупок навпаки, найбільш затратний для Динамо Мбокані в загальному рейтингу лише на 9 місці. Варто відзначити, що на топових футболістах Динамо досить непогано заробило, але багато невдалих трансферів загалом поки не дають можливості киянам вийти на 0. Шахтар вималював свою трансферну стратегію, яка дозволяє клубу заробляти і навряд чи гірники найближчим часом будуть від неї відмовлятись.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты