Tribuna/Киберспорт/Блоги/TELEMART.UA/Як пов'язані всесвіти GTA. Чи побачимо ми улюблених персонажів в нових частинах?

Як пов'язані всесвіти GTA. Чи побачимо ми улюблених персонажів в нових частинах?

Намагаємось дати відповідь на одвічне запитання фанатів гри.

Блог — TELEMART.UA
28 марта 2021, 20:40
7
Як пов'язані всесвіти GTA. Чи побачимо ми улюблених персонажів в нових частинах?

Grand Theft Auto (GTA) – серія всесвітньо відомих ігор, що була розроблена компанією Rockstar Games. Починаючи з третьої (що вперше в серії гри відкрила нам 3D графіку), усі основні частини гри збирали найбільші продажі у рік свого виходу.

Перша частина з’явилась більш ніж 20 років тому, а сюжет гри розпочався ще в 1960-ті. Однак слід також пам’ятати, що всі вони розділені на 3 сюжетні всесвіти: 2D, 3D та HD.

У цій статті я розповім про те, що спричинило цей поділ, що саме означають ці всесвіти, як пов’язані між собою різні частини ігор одного всесвіту, цікаву закономірність і неоднозначні слова розробників.

Що спричинило поділ?

Вперше про поділ на всесвіти ми дізнались перед виходом GTA IV. І ось що кажез цього приводу в інтерв’ю для журналу «The Guardian» один з розробників Ден Хаузер:

«Перехід в HD створив розкол в цьому уявному всесвіті, в зображенні якого Сі-Джей, Тоні та інші постають як міфічні персонажі з минулого покоління. Але чи побачимо ми історії минулої гри, що повернеться в цій? «У Ніко була історія специфічного вигляду, цю ж ми намагаємось зробити унікальною. Ми могли б посилатись на речі з того світу, але ми не хочемо, щоб це було наче протиставленням еміграційній історії – нам потрібен був свіжий погляд на те, що означає бути злочинцем в цьому світі»»

Якщо розібрати ці слова простіше і розглянути їх як на спільну причину поділу всесвітів, то можна отримати цільну відповідь на запитання. Поділ відбувся тому, що розробники вирішили створити новий сюжет, історію, образи та героїв, які створюють явну відмінність одного всесвіту від іншого. Тому ці світи не можуть бути пов’язані, бо суперечили б одне одному.

Однак, чомусь для багатьох ці слова є неоднозначними, що є не випадковим. Сюжети гри дуже частково, але все ж перетинаються, що народжує певну недовіру в очах фанатів.

Поняття всесвіт та покоління

Окрім всесвітів, що відділяють абсолютно різні історії є також покоління. Тобто:

  • Всесвіт – окрема історія, яка абсолютно відділена від інших і ніяк не зв’язана з ними.
  • Покоління – окрема частина всесвіту, що не має залежності від іншої, але належить до спільної історії і може бути пов’язана персонажами, подіями, згадками.

І якщо поділ на покоління наче завжди був зрозумілий і не викликав ніяких запитань, то на всесвіти у багатьох викликав запитання.

Адже всесвіти ніби ніяк не пов’язані, не мають спільних персонажів і подій що з ними зв’язані. Чи, може все ж ні? Щоб дати відповідь на це запитання слід нагадати події кожної частини різних всесвітів.

 

2D всесвіт

До цього всесвіту входять, як не дивно, ігри з 2D графікою.

Серед них:

  • GTA 1;
  • GTA London 1969;
  • GTA London 1961;
  • GTA 2.

Як і інші частини серії вони розповідають нам про історію героїв, тісно пов’язаних з кримінальним світом. Дії відбувають у Лондоні, Anywhere City (прототипом якого є Нью-Йорк), а також містах що зустрінуться у наступних частинах та всесвітах: Ліберті-Сіті (Нью-Йорк), Вайс-Сіті (Маямі) та Сан Андреас (Сан Франциско). Історія ділиться на два покоління: до GTA 1 належать три перші частини всесвіту, GTA 2 – лише остання. Поділ стався через те, що хоч ці частини і пов’язані одним світом з однією історією, GTA 2 – самостійна гра, яка не має тісного зв’язку з подіями першого покоління. Головна причина: події першого покоління відбуваються в 1960-их, а другого у 2013, що на той час вважалось майбутнім.

3D всесвіт

Починаючи з GTA III на світ з’явилась 3D графіка легендарної гри. Це, а також інша сюжетна лінія створили новий всесвіт, до якого входять:

  • GTA III;
  • GTA Vice City;
  • GTA San Andreas;
  • GTA Advance;
  • GTA Liberty City Stories;
  • GTA Vice City Stories.

 

Якщо скласти хронологічну лінію, то отримаємо таку картину:

GTA Vice City Stories (1984) та GTA Vice City (1986) розповідають нам історію міста Vice City, яке в 80-их кишіло злочинцями, наркотиками та мафією.

GTA San Andreas, події якого відбуваються у 1992 році в однойменному штаті, до якого входять місто Лос-Сантос, Сан-Фієро, Лас-Вентурас та їх округи. Це час розквіту банд, продажної поліції та, знову ж таки, розповсюдження наркотиків.

GTA Liberty City Stories (1998). Це перша по хронології частина цього всесвіту де зустрічається Ліберті-Сіті. Вона розкриває нам тему мафії в місті, та показує передісторію сім’ї Леоне з GTA III.

GTA Advance, події якої відбуваються за рік до GTA III, тобто в 2000. Гра є передісторією третьої частини, та на відміну від інших ігор всесвіту виконана в 2D стилі.

GTA III (2001). Дії розгортаються все в тому ж Ліберті-Сіті. Це основна частина всесвіту, яка показує нам ситуацію в місті після всіх попередніх подій. 

HD всесвіт

Починаючи з GTA IV починається HD всесвіт. Він знову ділиться на два покоління, а саме

GTA IV:

  • GTA IV;
  • The Lost and Damned;
  • The Ballad of Gay Tony;
  • GTA Chinatown Wars.

Та GTA V:

  • GTA V;
  • GTA Online.

 

Для зручності також слід створити хронологічну лінію. Однак, на відміну від 3D всесвіту тут всі події одного покоління проходять приблизно в один час. Тобто, події GTA IV покоління, які відбуваються в Ліберті-Сіті припадають орієнтовно на 2008-й рік; а GTA V покоління – з 2013 і далі (оскільки GTA Online це проект, що має регулярні оновлення, важко сказати точний час його історії), події якого проходять в Лос Сантосі штату Сан Андреас.

GTA IV. Ліберті-Сіті в цьому всесвіті все ще постає як епіцентр злочинного світу. Мафія, злочини, наркотики – це все залишилось, однак воно показане зовсім інакше. Місто зберегло атмосферу, однак важко не помітити зміни в ньому.

Lost and Damned – доповнення до попередньої гри, яка навіть має одну місію, що проходить за різних героїв. Вона показує нам схожу картину, однак від лиця банд міста.

The Ballad of Gay Tony – друге доповнення до гри. Тут ми більше дізнаємося про існування російської мафії, яка взяла на «гачок» відомого в місті власники нічних клубів.

GTA Chinatown Wars – це окрема частина, яка відбувається все в тому ж Ліберті-Сіті. Варто відмітити, що ця гра знову виконана у незвичному для цього всесвіту стилі. Однак вона є тісно пов’язана з основним сюжетом покоління. З неї ми дізнаємось про Тріаду, яка також відіграє важливу роль в житті Ліберті.

 

GTA V. Її історія розповідає про життя міста Лос-Сантос, що знаходиться в штаті Сан-Андреас. Тут все ще ворогують банди, поширені наркотики які руйнують життя багатьом жителям (вже в цьому моменті можна побачити певну відмінність від 3D всесвіту.

GTA Online – онлайн версія попередньої гри, яку розробники вважають окремою частиною. Вона не має якогось точного сюжету, адже гравець сам вирішує що буде робити. Однак під час життя міста також проходять певні події, інформацію про які можна знайти на просторах Лос-Сантоса. Зазвичай нічого не розповідається напряму, однак гравці самі можуть зробити логічні висновки.

 

Неоднозначність поділу

Міста, в яких відбувались події різних всесвітів не можна вважати одними й тими ж. Звісно, вони мають багато спільного, однак якщо порівняти, наприклад, Ліберті-Сіті з третьої і четвертої частини отримаємо два різних міста, як і в ситуації з Лос-Сантосом. Без сумніву, між сюжетами ігор пройшов певний час, однак він не зрівняється з масштабами змін.

Якщо ж взяти події GTA San Andreas (1992), і порівняти їх з GTA V (2013), які проходять ніби в одному місці, то отримаємо багато протиставлень. Найлегше буде привести в приклад славнозвісний Grove Street. Після подій старшої частини ця вулиця, як і багато інших належить банді Family`s. Карл Джонсон разом із своїм братом та іншими учасниками банди викорінюють банду Ballas, які мали ще й великий вплив на розповсюдження наркотиків.

А тепер згадаємо Grove Street п’ятої частини. На ньому проживає банда Ballas, якої, здавалось, вже не має існувати. До того ж вона й досі займається торгівлею наркотиків.

 

Можемо зробити висновок, що персонажі одного всесвіту не могли існувати в іншому, адже те що вони зробили для міста ніяк не співпадає з теперішньою ситуацією. Проте є кілька винятків, що ставлять під сумнів цю теорію.

1.    Ель-Бурро, персонаж GTA I повернувся в GTA III;

2.    Група Love Fist;

3.    Лазло Джонс.

Є й інші приклади, проте ми розглянемо найбільш вагомі.

1.    Ель-Бурро – це латиноамериканський персонаж, що з’являється в першій частині, як людина в якої головний герой бере завдання в Сан-Андреасі. Потім ми зустрічаємо цього ж персонажа в третій частині серії, яка проходить зовсім в іншому всесвіті. Однак ні разу він не з’являється перед нами, а всі завдання герой отримує по телефону.

*Також персонаж з таким самим іменем зустрічається в GTA Chinatown Wars, однак це не є та ж людина.

2.    До групи Love Fist входять Джезз Торрент, Віллі, Дік, Персі та їх менеджер Кент Пол. Вперше група зустрічається в GTA Vice City, де головний герой допомагає їм. Далі ми можемо побачити менеджера в GTA San Andreas, а пізніше Віллі в GTA V. Останній з’являється в одній з не сюжетних місій гри, де напряму показане його відношення до Love Fist.

3.    Лазло Джонс – один з найвідоміших прикладів. Його історія заслуговує окремого розбору. Він є одним з розробників GTA та з’являється як персонаж починаючи з третьої частини і закінчуючи GTA Online. В усіх частинах він працює на радіо, однак вже в п’ятій постає як ведучий передачі «Сором або слава». І тільки в поколінні п’ятої частини ми бачимо його зовнішність в середині гри, де він є важливим сюжетним персонажем.

*Доказом, що це одна й та ж особа з тією ж історією є його поява на радіо в HD, де він розповідає про події, які сталися ще за часів 3D всесвіту.

Ні один персонаж, який є в двох всесвітах не з’являвся в обох візуально. Тобто на нього ніяк не вплинув сюжет історії, якщо він не з’являвся в ній повноцінно. Проте на цьому моменті я згадав про групу Love Fist.

Адже ось воно, той самий виняток. Згадавши історію GTA Vice City можна помітити усіх: Джезз, Дік, Персі, Кент… Але наскільки не очікувано було помітити, що ні в одній з сцен гри немає Віллі. Саме він з’явився потім в GTA V.

Це досить цікава закономірність, яка вводить в глухий кут фанатів гри. З одного боку всі ці персонажі напряму натякають на зв’язок всесвітів, а з іншого, ми не можемо навести ні одного стовідсоткового доказу.

Склавши всі свої роздуми разом я дійшов до певного висновку:

Як на мене, історія кожного з всесвітів аналогічна, за винятком сюжетних моментів.

Тобто, можливо, війна між бандами в Лос-Сантосі у всесвіті HD була точно такою ж, як і в 3D, але там не було Карла Джонсона, що майже сам поставив банду Family`s на ноги.

Не виключено що й Ліберті-Сіті має ту ж історію в GTA IV  і GTA III, але без втручання Клода, Каталіни, Майка, Тоні та інших ключових героїв 3D.

*Сюди не доречно згадувати про такі речі як досягнення «Краще ніж Сі-Джей», книгу з малюнком Карла в квартирі Лестера та інші схожі речі в всесвітах GTA, адже це є відсилкою, яка створено щоб підігріти цікавість гравців.

Персонажі, структура міста та інші фактори, що мали великий вплив на події одного всесвіту, або певні закони, ставлення жителів тощо, які могли створити прірву в іншому всесвіті не могли існувати разом. І як сказав Ден Хаузер – їм був потрібен новий погляд на те, що означає бути злочинцем в світі GTA. Саме це, на мою думку, спричинило розділ на всесвіти.

Слід зауважити, що будь яка думка на цю тему не буде вірною, поки розробники самі не дадуть відповідь на запитання. А цього може й не статися.

Інші пости блогу

Летопись
4 апреля 2021, 23:57
9
Всі пости