Tribuna/Биатлон/Блоги/Спортивна редакція Суспільного/Олімпіада — це навіть краще за секс із коханою людиною

Олімпіада — це навіть краще за секс із коханою людиною

Емоції Дарії Кузнецової – журналістки «Суспільного» у Пекіні.

Автор — Bohdan23
4 февраля 2022, 17:45
4
Олімпіада — це навіть краще за секс із коханою людиною

Емоції Дарії Кузнецової – журналістки «Суспільного» у Пекіні.

Аналогічно до сексу і на Іграх перший раз — дуже хвилююче, захопливо досліджувати як працюють усі системи, і яким чином треба взаємодіяти з олімпійським організмом. Але й кожен наступний раз додає якоїсь «перчинки», залишає місце для несподіванок, експериментів та фантазій. І так, я все ще про Олімпіаду!

Одна з головних фішок Ігор — це те, що на них довго треба чекати, раз на два роки чергуються Олімпіади зимового та літнього циклів. І хоч зараз ще маємо не менш захопливі змагання, такі як юнацькі Олімпійські ігри, Європейські ігри, Всесвітні ігри, навіть Ісламські ігри (хоча б разочок варто подивитися. Я, коли працювала в Баку у 2017-му, відкрила для себе навіть новий вид спорту — щось на кшталт контактної боротьби у поєднанні з показовими виступами. І все це обов’язково робиться з величезною чи то кеглею, чи то биткою в руках — неважливо, але важить вона під 10 кг).

Та всі вищезгадані великі змагання — все ж лише похідні Олімпіади, а справжні класичні Ігри — то чиста любов.

Найбільша їхня цінність як для спортсменів, так для журналістів і вболівальників навіть не в тому, що це найбільший спортивний форум планети, який відбувається раз на чотири роки. Мабуть, найвище все ж цінується особлива атмосфера Ігор. Це нерідко почуєш від різних спортсменів з різних куточків світу. Та ніхто далі не йде, не намагається описати в чому ж особливість цієї загадкової магії. Тож я спробую!

Уявіть, міжнародний табір, де кожну країну представляє окрема група людей. Вони всі приїхали реалізовувати свої цілі, але загальна мета у них спільна — досягти якнайкращого результату у своїй роботі. Причому, якщо ми говоримо про журналістів, то у найбільшому медіацентрі світу — олімпійському — всі одне одному допомагають, тут немає конкурентів, як у спорті. Це більше про обмін досвідом. І діляться усім: від важливої інформації про спортсмена, специфіки традицій у країні його походження, особливостей мовлення й трансляцій у регіонах і столицях різних країн тощо — до зарядки для ноутбука чи бутерброда. У IBC (International Broadcast Centre — міжнародному трансляційному центрі) щодня зустрічаються тисячі представників спортивних медіа всього світу. Їх легко ідентифікувати, адже переважно всі мають спеціальну форму від телекомпаній, яка представляє як сам медіаресурс, так і країну його походження й існування.

На цій величезній площі з купою телестудій, апаратних, презентаційних приміщень легко можна «зачепитися язиком» з провідними кореспондентами BBC, Eurosport, ESPN, Sky Sports, Rai тощо. Тут же щодня приймаються десятки телесигналів з різних арен та відсилаються до усіх світових мовників, що придбали телетрансляцію, в тому числі й до України, на Суспільне. Про роботу найбільшого телецентру Олімпіади можна ще продовжувати, але «життя буяє» зазвичай активніше у локальних пресцентрах, прив’язаних до арен. Саме там будуть наші робочі місця на всі 16 олімпійських днів. Зазвичай вони нагадують вулик, де кипить робота: хтось відправляє файли, хтось ритмічно набирає статті на клавіатурах, хтось начитує тексти для сюжетів, накрившись курткою в туалеті, а дехто вже попиває заслужений гарячий чайок після довгої роботи на вулиці при мінусовій температурі!

Кожен пресцентр різний. Точніше по суті своєї роботи вони однакові. Там знайдете старт-листи й результати, багато столів з комунікаціями для зручної роботи, а також невеличкі кафе, де можна поїсти за гроші і безкоштовно отримати мініснеки на кшталт горішків чи фруктів. На зимових Іграх ще видають спеціальні хімічні засоби для зігрівання. Це такі невеличкі пакетики, які треба розтерти в руці, запускається реакція, і кілька годин після того вони теплі. Можна покласти як на спину, так і в кишені, і у взуття. Коротше будь-куди, де змерз. Це по суті медіацентри, а от за настроєм вони відрізняються від Олімпіади до Олімпіади. Так само як і не буває однакових Ігор! До Олімпіади взагалі неможливо підготуватися на 100%, адже передбачити тут якийсь результат чи медаль практично неможливо.

Це битва характерів і психологій, адже на Ігри потрапляють уже найсильніші у світі. В тому числі, хай це буде і нескромно, але і журналістів «зальотних» на Олімпіаді не знайдеш. Тут не просто фахівці, а люди, захоплені та закохані у свою справу, своє покликання. Особисто для мене Пекін-2022 — це четверта Олімпіада, яку працюю на місці подій, і шоста загалом у кар’єрі! І не можна сказати, що якісь з Ігор схожі на інші! Кожен раз це окреме тритижневе, трохи гіпертрофоване життя з переживаннями, факапами, героїчними розв’язаннями цих факапів, неповторними емоціями, частенько і сльозами, як від перемог, так і від поразок, і не лише збірної!

Чим вирізняється Пекін поміж інших Олімпіад? По-перше, це рекордна для України на зимових Іграх кількість видів спорту (12), в котрих буде представлена наша збірна у складі 45 спортсменів, по-друге, це, вже можна говорити, будуть найжорсткіші в плані карантинних обмежень Ігри (схоже, Токіо зі своїм 14-триденним карантином — це дитячий садок на прогулянці у порівнянні з «бульбашкою» Пекіна, з якої виходити не можна аж до самого відльоту додому. Тобто готель, арени й автобус — це все, що ми побачимо у Китаї). Та обмеження вже не лякають, роботу виконувати дають (нехай і контакти зі спортсменами максимально короткі) і то добре! Всі три наші знімальні групи UA: ПЕРШИЙ обов’язково вмикатимуться з арен, де виступатимуть українці, братимуть інтерв’ю в українських спортсменів у прямому ефірі і, звісно, ми якомога краще передаватимемо глядачам атмосферу олімпійського Пекіна.

А поки ми оселяємося на місці подій, знайомимося далі з реаліями Китаю та отримуємо величезну купу стікерів на техніку, дозволи на зйомки й вирішуємо інші оргпитання! Щоб ви розуміли, щоб тільки заїхати у країну, треба пройти ще той квест. Спочатку заповнити форму і завантажити усі документи від акредитації до ПЛР-тесту, після перевірки тобі згенерують «зелений QR-код здоров’я» і тільки за його наявності можливий в’їзд до країни. Також при собі треба мати олімпійську акредитацію — це віза (завжди так працює) і у додатку на телефоні 14 днів до вильоту треба відмічати стан здоров’я від температури тіла до головних болів та інше. І лише такий звіт зробить в’їзд можливим.

Про перші враження від олімпійського Китаю (а у складі нашої групи є оператор та режисер монтажу, для яких Ігри у Пекіні будуть уже другими, адже вони працювали на літній Олімпіаді у 2008-му. Тож, обережно — спойлер, будуть порівняння) ми обов’язково розкажемо у п’ятницю, 4 лютого, у програмі «Доба Олімпійських Ігор» о 21:30 на UA: ПЕРШИЙ і, звісно, у блогах на Tribuna.com! І якщо я вже згадала на початку про секс, то його тема на зимових Іграх не розкрита. Інформації щодо картонних антисекс-ліжок, як це було на літніх Іграх у Токіо, немає. Тож є ймовірність того, що сексу на цих Іграх — бути. Але то вже особиста справа кожного.

Ми ж будемо зацікавлювати захопливими історіями маленького олімпійського життя національної збірної у Пекіні без «полунички».