Tribuna/Теннис/Блоги/Кінець епохи великої трійки? Федерер, Надаль, Джокович

Кінець епохи великої трійки? Федерер, Надаль, Джокович

Автор — Нікіта Опря
17 ноября 2022, 14:01
Кінець епохи великої трійки? Федерер, Надаль, Джокович

Кожна людина, яка коли-небудь чула хоч щось про великий теніс, знає хто такий Федерер, Надаль і Джокович. Три найлегендарніші гравці в історії тенісу, які надихнули мільйони людей і десятки тисяч юних тенісистів своєю грою і своїми протистояннями. Тому цю легендарну трійку прозвали "Big 3". Велика трійка в тенісі - це як Мессі та Роналду у футболі, бо їх знає кожна людина, хто так чи інакше хоч трохи цікавиться спортом.

Кожен із цієї трійки має свій унікальний і захопливий стиль гри. Еталоном красивої гри завжди вважався Роджер Федерер, він грав справді як маестро, кожен елемент його гри має дуже естетичний вигляд та складалося відчуття, що Роджер виконує свої удари взагалі без будь-яких зусиль і виконує всі удари настільки просто та спокійно, ніби він на тренуванні.

А ось Рафаель Надаль - це справжній ліворукий майстер, його техніка справді незвична, іспанець, на відміну від більшості інших тенісистів, не заводить свою руку повністю за плече під час виконання форхенду, але водночас завдяки цьому Рафа надає м'ячу шалено сильне обертання, з яким впоратися дуже складно. Фірмовий удар Надаля якраз таки його шалений форхенд з обертанням, який пролітає по неймовірній траєкторії, цей удар також прозвали "Banana shot".

Вважається, що Новак Джокович грає в менш видовищний теніс, ніж Рафа або Роджер. Серб дійсно не має у своєму арсеналі якогось неймовірно видовищного удару, але водночас техніка і стабільність Джоковича перебувають просто на якомусь недосяжному рівні. Новак Джокович - це приклад тенісиста, який може дістати і добігти до абсолютно будь-якого м'яча, його розтяжці і фізичній підготовці може позаздрити кожен гравець у турі.

Загалом, кожен з гравців великої трійки унікальний по-своєму, і своїм ігровим стилем, і своєю поведінкою на корті та поза кортом. Це надає особливої родзинки їхнім легендарним протистоянням на тенісному корті. Коли вони грають один проти одного, то ніхто не може залишитися байдужим, а квитки на матч розкуповуються за лічені години. Джокович, Надаль і Федерер привернули інтерес мільйонів людей до цього виду спорту і зробили величезний внесок у його розвиток. Саме завдяки Роджеру Федереру я і відкрив для себе такий вид спорту, як великий теніс, і відтоді стежу за цим видом спорту щодня. На жаль, для мене і більшості фанатів Роджер Федерер завершив свою кар'єру цього року на виставковому турнірі під назвою Laver Cup, що відбувався у вересні цього року в Лондоні. На це було дійсно боляче дивитися, тому що на очах уходила ціла епоха, Федерер був головним улюбленцем тенісних фанатів і дуже сильно підкуповував крім своєї гри, ще й своєю поведінкою і щирістю.

Роджер виступав за команду Європи на цьому турнірі, у складі якої також перебували Новак Джокович, Рафаель Надаль, Енді Маррей, Каспер Рууд, Маттео Берретіні. До речі кажучи, саме британця Енді Маррея часто вписують в одні ряди разом із легендарною трійкою, і коли йдеться про "Big 4", то там фігурує, окрім Федерера, Надаля і Джоковича, ще й Енді Маррей. Але Роджер вирішив завершити кар'єру саме з головним конкурентом протягом кар'єри, але водночас дуже добрим другом Рафаелем Надалем, Федерер виступив у парі у своєму прощальному матчі в кар'єрі. І на жаль, вони все таки програли цей матч і Роджер не зміг закінчити свою легендарну кар'єру на переможній ноті. Як би там не було, Роджер прийняв остаточне рішення закінчити професійну тенісну кар'єру, але водночас пообіцяв, що він не зникне з тенісного світу і з'являтиметься на заходах і турнірах як гість.

І ось уже один із легендарної трійки завершив кар'єру, хто ж буде наступним? Найімовірніше, наступним буде Рафаель Надаль, який відчуває безліч проблем зі своїм тілом, в іспанця останнім часом дуже велика кількість мікротравм, які не дають змоги йому показувати всю свою потужність на всі 100%. Проте, сезон 2022 для Надаля став практично ідеальним, перемога на Australian Open і Roland Gaross, півфінал Вімблдону, чвертьфінал US Open, і це все за наявності проблем зі здоров'ям і не ідеальними ігровими кондиціями. Наразі Надаль рекордсмен за кількістю виграних турнірів Grand Slam в історії тенісу. На його рахунку 22 перемоги, тоді як у Роджера з Новаком по 20 перемог. Але ось в останні пару місяців іспанець відчуває проблеми зі своїм тенісом. Він вперше з 2009 року програв 4 матчі поспіль. Тіафо на US Open, Томмі Полу на Мастерсі в Парижі, Фріцу і Оже-Альяссіму в перших двох матчах на Підсумковому Турнірі в Турині. Після останнього програного матчу Надаль дав коментар: "Я не знаю, чи зможу я повернути свій рівень знову, але у мене немає жодних сумнівів, що я готовий вмирати заради цього".

А ось серб Новак Джокович навпаки перебуває на ходу і показує просто феноменальний рівень тенісу. У цьому сезоні Джокович виграв Вімблдон, але водночас пропустив Australian Open і US Open через відсутність вакцинації. Наразі серб виграв два своїх стартових матчі на Підсумковому турнірі, обігравши у двох сетах Циципаса і Рубльова. У найближчі 2-3 роки є чітка впевненість в тому, що Джоковіч продовжуватиме свою тенісну кар'єру і не заспокоїться, поки не обійде Надаля за кількістю виграних титулів Grand Slam. Також Джоковичу відкрили візу і дозволили в'їзд до Австралії, тому він зможе поборотися вже в січні за перший шолом нового сезону.

На жаль, роки минають, тенісисти вже не можуть повернутися до колишніх кондицій та потихеньку починає йти велика тенісна епоха у вигляді Федерера, Надаля і Джоковича. Внесок, який вони привнесли в цей вид спорту, просто величезний. Звичайно, у кожного фаната є свої вподобання, комусь подобається Джоковіч, комусь ні, комусь подобається Надаль, комусь ні, але це не виключає того факту, що це легендарні гравці і без їхніх принципових протистоянь теніс був би далеко не той, який ми звикли бачити. Наразі у нас є ще можливість насолоджуватися грою Джоковича і Надаля, а також спостерігати за їхніми протистояннями. Ну а за Роджером Федерером, на жаль, ми тепер не зможемо спостерігати на тенісному корті, але сподіваюся, що будемо бачити його частіше як гостя на великих турнірах і різних тенісних заходах.

Інші пости користувача

Всі пости