Tribuna/Футбол/Блоги/der Kopfball/Вілшер закінчив у 30. Пропустив через травми сумарно більше 4 років і забив один з найкращих голів в історії «Арсенала»

Вілшер закінчив у 30. Пропустив через травми сумарно більше 4 років і забив один з найкращих голів в історії «Арсенала»

Але вулиці ніколи не забудуть його гру з «Барсою».

Блог — der Kopfball
Автор — Kostiantyn Stepaniuk
9 июля 2022, 10:15
17
Вілшер закінчив у 30. Пропустив через травми сумарно більше 4 років і забив один з найкращих голів в історії «Арсенала»

Але вулиці ніколи не забудуть його гру з «Барсою».

Останніми роками ви могли забути про існування Джека Вілшера. Улюбленець вболівальників «Арсенала» зачаровував своєю грою на початку 2010-х, часто нагадував про себе скандалами на перших шпальтах британських газет (помічали з сигаретою в публічному місці, витягували з бійки в нічному клубі посеред ночі тощо), а потім просто зник.

2017-го у нього закінчився контракт з «Арсеналом», тому він вирішив шукати новий виклик. Де б Вілшер не намагався знайти себе після рідного клубу – у нього не виходило. Останнім клубом в кар’єрі епатажного англійця став данський «Орхус». Там він і закінчив з футболом всього лише в 30 років. 

«Я відчуваю себе привілейованим через все, що пережив та зробив під час своєї кар’єри. Від маленького хлопчика, який копає м’яч у саду, до капітанства мого улюбленого «Арсенала» та виступів за свою країну на чемпіонаті світу. Я прожив свою мрію», – написав Джек у своїх соцмережах.

Наймолодший дебютант «Арсенала» в АПЛ, у 19 «з’їв» Хаві і Іньєсту, забив один із найкращих голів в історії «канонірів»

Коли 16-річний Джек Вілшер дебютував в АПЛ, на Островах усі вважали, що цей хлопчина в порядку і матиме шалене майбутнє. Вілшер був абсолютним боссом центра поля у юнацьких командах «Арсенала» і звернув на себе увагу Арсена Венгера ще у 14 років. 

Логічно, що саме Вілшер став наймолодшим футболістом-дебютантом у прем’єр-лізі в історії «канонірів» – Арсен Венгер дав йому заключні 6 хвилин у переможному матчі проти «Блекберна» (4:0) у четвертому турі АПЛ 2008/09. Тоді гравцю було 16 років та 256 днів. 

У тому ж сезоні юний Джек дебютував у Лізі чемпіонів (у матчі проти київського «Динамо» на «Емірейтс»), Кубку Англії і Кубку Ліги. 

У наступному сезоні Вілшер продовжував прогресувати і вже у другій половині кампанії 2009/10 став основним футболістом центра поля у Венгера. Загалом 18-річний на той час англієць відіграв 23 матчі і зробив перші результативні дії в АПЛ – гол «Вест Гему» і асист у матчі з «Портсмутом» принесли лондонцям важливі 4 очки.

Якщо потенціал Джека був відомий кожному англійському вболівальнику, то усьому світу Вілшер зарекомендував себе у матчі з «Барсою» у лютому 2011-го. Гру юнака «Арсенала» у тій зустрічі досі вважають одним із найкращих індивідуальних перформансів в історії Ліги чемпіонів.

Вілшер перекрив весь центр поля, виграючи єдиноборства завдяки своїй спортивнїй нахабності, роздавав шикарні передачі і загалом грав, як зрілий і досвічений футболіст. Ні Хаві, ні Іньєста, ні Бускетс не могли передбачити дій невгамовного англійця – а той просто насолоджувався грою.

У 2013-му стався ще один майлстоун у кар’єрі Джека – гол у ворота «Норвіча». Це, без сумніву, один із найефектніших командних голів в історії футболу і один із найкращих м’ячів в історії «Арсенала». 

Але загалом Вілшер, якому передбачали зірковіше майбутнє, ніж у Лемпарда і Джеррарда, почав менше грати – усе через травми.

Травми зламали Вілшера – сумарно більше 4-х років кар’єри він пропустив

На превеликий жаль, Джек повторив долю ще одного багатостраждального екс-гравця «Арсенала» – Абу Діабі. Травми увесь час заважали англійцю стабільно виступати на найвищому рівні, а коли здавалося, що він нареші набирає форму, з’являлося нове пошкодження.

Найбільше страждав гомілкостоп Джека. 

Є теорія, що тіло Вільшера не було досить міцним для навантажень Венгера, але, як показує його історія травм, він більше страждав від травм кісток, аніж від травм м’язів.

«Насправді було важко змиритися з тим, що моя кар’єра останнім часом вислизає з рук через причини, що не залежать від мене. Відчуваю, що ще міг багато чого», – написав Джек у зверненні до фанатів, в якому оголосив про завершення кар’єри.

І дійсно ж – Джека дуже шкода. 1470 днів своєї кар’єри (більше 4 років!) він провів, лікуючись від різноманітних травм, хоча міг ще багато чого запропонувати. 

На жаль, травми – реалії футболу, від яких дуже важко позбутися. Когось вони оминають, когось – ні. З Вілшером вийшла історія, повторення якої зовсім не хочеться у майбутньому.

Але у цього всього є хоч якийсь геппі-енд: за попередньою інформацією, Вілшер працевлаштується тренером у структурі «Арсенала» – клубі свого серця.

Фото/інфографіка: Lars Ronbog/FrontZoneSport, Zimbio, Transfermarkt

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты